Verzorging – Lekker wassen – 0-4 jaar

Doel 0 tot 1,5 jaar: De baby’s ontdekken hun eigen gezicht tijdens het wassen.
Doel 1,5 tot 2,5 jaar: De kinderen wijzen verschillende delen van hun gezicht aan en proberen ze zelf te wassen.
Doel 2,5 tot 4 jaar: De kinderen benoemen de delen van hun gezicht en wassen zelf alle vlekken eraf.

Na het eten hebben we allemaal een vies gezicht. Hé, wat heb ik nu op mijn gezicht? Ik laat de kinderen mijn gezicht beter bekijken. Waar ben ik vies? Is mijn vraag. Ik wil het zelf ook graag zien dus ik pak de spiegel erbij. Inderdaad er zitten vlekken op mijn gezicht. Ik laat de kinderen ook in de spiegel kijken naar zichzelf. Zij hebben ook vlekken op hun gezicht. Naast het oog, bij hun mond, op de wangen, en op de neus. Ik stel voor om ons gezicht eens goed te wassen.

  • Nadat N. klaar is met zijn fruitpotje laat ik zijn gezicht zien in de spiegel. Zijn gezicht is helemaal vies. Samen maken we het schoon. Eerst zijn neus, dan zijn wangen, dan zijn mond en tot slot zijn kin. Ik benoem wat we schoon aan het maken zijn. Nu is N. weer helemaal schoon. Tijdens het poetsen kijkt N. met een lachend gezicht in de spiegel. Hij houd de spiegel ook vast.
  • C. kijkt in de spiegel en wijst aan wat hij schoon gaat maken. Ik vraag hem te benoemen wat hij doet. Hij vertelt dat hij zijn neus en mond schoon maakt. Hij zegt dat hij ook ogen heeft en oren.
  • MM. wil de spiegel ook graag om haar gezicht zelf schoon te maken. Ze benoemd haar neus, mond, oog en haar. Haar voorhoofd is ook nog vies dus niet moet ook nog schoon gemaakt worden.

Belangrijke woorden:

  • de spiegel
  • (zich)wassen
  • de vlek
  • de zeep
Donderdag 22 augustus