Spel – Ruzie in het kabouterdorp – 2,5-4 jaar

Doel: De kinderen vergelijken aantallen met elkaar en bepalen wat meer of minder is.

De kabouters wonen gezellig bij elkaar, aan de rand van het bos. Maar vandaag is het niet zo gezellig. Kabouter Roodmuts en kabouter Paarsmuts hebben allebei vreselijk opgeschept dat ze zo’n groot huis hebben en nu hebben ze ruzie. Ze vinden allebei dat ze het grootste huis hebben. Tja, dat is een lastig probleem. Hoe kom je erachter wat het grootste huis is?

  • M. geeft aan dat het gele huis het grootst is. Ze kan alle blokken tellen zonder de huizen uit elkaar te halen en slaat daarbij geen blok over. Na het tellen van een huis geeft ze steeds aan welk huis tot nu toe het grootst is. Wanneer ik voorstel om de huizen uit elkaar te halen en dan te tellen, merkt M. op dat het gele en blauwe huis uit evenveel blokken bestaan. Ze geeft nu ook makkelijk aan welk huis uit de minste en welk huis uit de meeste blokken bestaat.
  • C. en ik tellen samen de blokken. C. geeft aan dat hij zachtjes wil tellen. Ik hoor hem fluisteren wanneer we tellen “één, vier, drie” Hij benoemd de kleuren van de blokken en kabouters. Na het uitleggen van alle blokken geeft C. aan dat rood het minst is.

Na de activiteit gaan ze lekker zelf bouwsels maken met de blokken.

Donderdag 3 oktober