Doel: De kinderen maken een kuiken in een ei met papier, verf en eierschalen. 


Puk is benieuwd naar de kuikens die hopelijk uit de eieren gaan komen. We maken een knutselwerkje waarbij een kuiken uit het ei komt. Het kuiken verven we met gele verf en een spons helemaal geel. Dat moet even drogen. Het ei knippen we uit papier en als het kuiken droog is knippen we het ook uit. Dan kunnen we het kuiken met lijm op een papier plakken en het ei plakken we erover heen zodat het net lijkt of het kuiken uit het ei komt. Om het af te maken plakken we echte eischillen op het ei.

  • M. verft het hele kuiken netjes. Het knippen probeert ze eerst zelf, maar het blijkt nog best lastig te zijn. Ik mag het verder uitknippen van M. Het plakken kan ze helemaal zelf. Ze vind het leuk om er mee bezig te zijn.
  • C. had minder zin. Hij stempelt met de spons het kuiken geel. Ik knip het uit voor hem en ook het opplakken mag ik doen van C. Het plakken van de eischalen daar heeft hij geen zin in. Dus we laten het zo.
  • Y. zag de knutselwerkjes van M. en C. op de deur hangen en wilde het ook graag maken. Ik heb haar alle materialen gegeven en ze is geheel zelfstandig aan de slag gegaan. Ze had geen hulp nodig.
  • V. zag de werkjes van de andere kinderen en wilde ook graag plakken met de eischalen. Eerst moest hij natuurlijk het kuiken verven. Hij begint zelf met het knippen van het ei, maar ik mag het toch van hem overnemen. Ik knip het ei en het kuiken uit. Hij plakt het zelf op het papier en gaat dan gretig met de eischalen aan de slag. Het liefst maakt hij het hele schaaltje leeg. Maar zodra we het blad optillen dan valt de helft van de eischalen eraf.
Knutselen – Kuiken in ei – 2 tot 4 jaar