Muziek – Naar de zee – 0 tot 4 jaar

Doel 0 tot 1,5 jaar: De baby beleeft plezier aan het samen dansen.
Doel 1,5 tot 2,5 jaar: De dreumes kan een schep en emmer benoemen.
Doel 2,5 tot 4 jaar: De peuter begrijpt de inhoud van het liedje en kan hand in hand huppelen.

strandtas

Puk heeft een strandtas vol met spullen. We luisteren samen naar het liedje “Naar de zee”. Puk loopt met de strandtas een paar keer met vrolijke stappen langs de kinderen. De kinderen halen om de beurt iets uit de tas. We bekijken de spullen en benoemen wat het is. Waar kun je het voor gebruiken? We beluisteren het liedje nogmaals terwijl de kinderen met de spullen mogen spelen. Het liedje gaat vervolgens op in een loop en blijft dus steeds afspelen. We huppelen twee aan twee samen naar het “strand”. Daar spelen de kinderen samen met Puk dat ze op het strand zijn.

M. speelt met de schep en emmer, ze maakt een zandkasteel. Puk speelt dat hij gaat zonnen op zijn handdoek nadat hij zich heeft ingesmeerd met zonnebrand. N. gaat naast Puk liggen en ik weer naast N. Dan zegt M. “Je zit op mijn zandkasteel!”. Ik zeg sorry voor het stuk maken van haar zandkasteel. C. maakt ook een zandkasteel en zoekt een schelp om er op te doen. Puk maakt zijn eigen zandkasteel kapot. C. zegt, “Nu is Puk vies”. Puk gaat zichzelf schoonmaken door in de zee te zwemmen. C. en ik zwemmen met Puk mee. M. wil niet zwemmen.
Het is maar fantasiespel, maar het lijkt net of we echt op het strand zijn. De kinderen kunnen zich goed inleven. Het liedje blijft tijdens het spel op staan en ik zing het lied ook geregeld mee. Aan het einde zingt M. ook een beetje met het lied mee. Na het spelen kleuren we een kleurplaat van Puk die bij de zee is. De muziek blijft nog steeds aan en C. kleurt op de maat van de muziek en beweegt erbij.

In de middag bekijkt K. de kleurplaat die ik heb gekleurd. Hij herkent de spullen op tafel in de tekening en wijst alles aan. “Waar is deze boot?”, vraagt hij. Die hebben we niet. Hij vraagt welke kleur de emmer en schep hebben. Hij benoemd alles op de plaat.

Belangrijke woorden:

  • de schep
  • de emmer
  • de strandtas
  • de handdoek
  • de zonnebrand
  • de strandbal

Donderdag 9 juli