De nationale Voorleesdagen is een landelijke campagne die het voorlezen stimuleert aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Tijdens deze campagne besteden ook wij van Gastouderopvang Het Draakje volop aandacht aan voorlees- en prentenboeken. Het prentenboek van het jaar staat hierbij centraal. Dit jaar is dat het boek: Coco kan het!


Coco kan het! van Loes Riphagen
Het is een grote dag. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen en zelf bepalen wat ze eet, wat een lol.


Introductie – Coco kan het! – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen maken kennis met het boek dat centraal staat dit thema.
We bekijken samen de voorkant van het boek en ik lees de titel voor. Wat zien de kinderen op de voorkant? Wie is Coco? Waar is zij? Wat doet zij? We lezen het boek samen voor de eerste keer.
Na het lezen bekijken we samen de plaat waarbij Coco naar beneden kijkt nog een keer. Coco wil wel vliegen, maar ze durft niet zo goed. Zijn er dingen die de kinderen niet zo goed durven? Vinden zij sommige dingen spannend? We bedenken samen situaties die moeilijk, maar ook leuk zijn. We bedenken samen wat er fijn aan is als het zou lukken.

Coco kijkt naar beneden
© Tekst en illustraties afkomstig uit Coco kan het! Loes Riphagen &
Uitgeverij Gottmer.

Knutselen – Een nest voor Coco – vanaf 2 jaar

We knutselen samen een Coco op haar nest. We gebruiken daarvoor een papierenbordje, verf, papier, schaar, lijm en veertjes. De bovenste helft van het bord schilderen we blauw en de onderste helft bruin. We plakken Coco op het blauwe stuk en op het bruine stuk maken we een nest.


Kriebelbeestjes – vanaf 3 jaar

Op iedere pagina in het boek heeft de schrijfster kleine insecten verstopt. We bekijken het boek samen nog eens. Kunnen de kinderen de insecten vinden? Met een vergrootglas gaan we opzoek. We bespreken hoe de insecten eruit zien en wat ze beleven.


Knutselen – vliegtuigje – 0 tot 4 jaar

De kinderen kleuren een kleurplaat van Coco in met krijtjes, potlood of stift. Voor de jongere kinderen vouw ik er een vliegtuigje van. De kinderen vanaf 3 jaar kunnen proberen zelf het vliegtuigje te vouwen. Wie kan Coco het verst laten vliegen? We houden een wedstrijdje.


Spel – memorie – vanaf 2 jaar

Doel 2-3 jaar: De kinderen leren op hun beurt wachten.
Doel 3-4 jaar: De kinderen herkennen welke plaatjes bij elkaar horen en leren dat mannetjes vogels en vrouwtjes vogels van de zelfde soort er soms anders uitzien.
We zoeken bij deze memorie het mannetje en het vrouwtje van dezelfde vogelsoort bij elkaar. In dit spel komen allerlei soorten voor zoals de kerkuil, pimpelmees, struisvogel en de ara. Ook zit er een klein boekje bij met wat uitleg bij iedere soort.Knutselen – Pindaketting rijgen – vanaf 2 jaar

Met een stopnaald en een draad rijgen we samen pinda’s tot een ketting die we buiten hangen voor de vogels.


Animatie Coco kan Het! – 0 tot 4 jaar

Het boek Coco kan het! wordt middels een animatie op youtube aan de kinderen vertelt. Zo wordt het verhaal nog een keer op een andere manier aangeboden.


Knutselen – kleurplaat met vliegen Coco – 0 tot 4 jaar

De kinderen kleuren een kleurplaat van Coco. Na het uitknippen van Coco bevestigen we haar met een splitpen op de kleurplaat en zo kunnen de kinderen Coco laten rondvliegen over de kleurplaat.


Vertelling – Coco kan het ! – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen luisteren en kijken naar het verhaal.
Het boek wordt door mij aan de kinderen vertelt middels de vertelplaten in de Kamishibai. Bij de vertelling gebruik ik allerlei materialen om het verhaal te vertellen aan de kinderen. Het wordt deze keer dus niet letterlijk voorgelezen. En waarschijnlijk weten de kinderen nu inmiddels ook al wel een beetje hoe het verhaal gaat.


Muziek – Coco kan het! – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen kijken en luisteren naar het lied.
Op Youtube kijken en luisteren we naar een liedje over Coco. Het liedje is  geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezongen door Gerson Main, speciaal voor de Nationale Voorleesdagen.


Afsluiting Thema – bibliotheek voorstelling – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal.
We gaan naar de bibliotheek toe waar het verhaal aan de hand van het boek wordt verteld. Zo sluiten we het thema af.