Bij het thema “Puk ruimt op” staat afval centraal. Zwerfafval op straat is niks. Ook kinderen ergeren zich eraan. Dieren kunnen het afval eten en ziek worden of doodgaan. Of het belandt in de sloten of de zee. En dat willen we niet. In dit thema leren en ontdekken de kinderen allerlei begrippen die met afval te maken hebben. Wat hoort in de afvalbak? En wat hoort in de natuur? De kinderen leren waar je afval laat, we hebben het over afval scheiden en we ruimen het zwerfafval uit de wijk op. Afval hoef je ook niet altijd meteen weg te gooien, je kunt het ook hergebruiken of er iets moois van maken.

Introductie – Puk ruimt op – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen maken kennis met het onderwerp van het nieuwe thema; Puk ruimt op.
Puk heeft een vuilniszak bij zich. Wat is dat? Wat zit daar in? We gooien de zak om en bekijken wat er allemaal in zit. We benoemen alle voorwerpen en sorteren het. De kinderen hebben ook wat meegenomen. Ze mogen het laten zien. Kunnen ze er iets over vertellen?
We bekijken het introductie filmpje dat bij dit thema hoort.


Spel – Wat hoort waar? – 2 tot 4 jaar

Doel: De kinderen leren wat in de natuur hoort en wat in de afvalbak.
Puk heeft een steentje gevonden buiten en gooit hem in de afvalbak. Moet je steentjes in de afvalbak gooien of mogen ze ook in de natuur blijven? We hebben verschillende plaatjes en bekijken wat er op staat. Kunnen de kinderen aan Puk vertellen wat je op moet ruimen en wat je mag laten liggen in de natuur? We sorteren de plaatjes.


Muziek – Opschoonlied superkids – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen kijken en luisteren naar het lied.
We zingen over opruimen met het opschoonlied van minidisco.


Knutselen – kleurplaat kleuren- 0 tot 4 jaar

De kinderen kunnen kiezen uit verschillende kleurplaten bij dit thema. Wat zien we allemaal op de kleurplaat? Welke kleuren gebruiken de kinderen? De platen bieden gespreksstof om met de kinderen in gesprek te gaan over het opruimen van de buurt. Heerlijk ontspannen kleuren en kletsen.


Het zandkasteel – Vuilnisman – 0 tot 4 jaar

Doel: De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal.
Sassa is een vuilnisemmer. En Toto ruimt op. Hij gooit rommel in de vuilnisemmer. Dat gaat heel goed! Maar de rommel valt allemaal op de grond…gelukkig heeft Koning Koos een slimme oplossing. Toto gaat daarna nog meer opruimen. Speelgoed mag in de speelgoedkist en rommel moet in de vuilnisemmer. Maar Toto weet nog niet zo goed wat rommel is….Even later komen Sassa en Toto langs met de vuilniswagen. Ze zoeken rommel…ah daar staat wat rommel: Koning Koos is de rommel. Eerst gaan ze zwaaien en daarna nemen ze hem mee in de vuilniswagen!


Ontdekken – Spelen met en sorteren van afval – 0 tot 4 jaar

Doel 0 tot 2 jaar: De kinderen voelen aan de voorwerpen en ervaren of het materiaal hard, zacht, ruw of glad is.
Doel 2 tot 4 jaar: De kinderen voelen aan de voorwerpen en vertellen of het materiaal hard, zacht, ruw of glad is. De kinderen sorteren het afval op het soort materiaal waar het van gemaakt is.
Er liggen allerlei verschillende afval materialen. Puk pakt van alles op zoals de kurk, het kartonnen doosje, enz. Hij voelt eraan en omschrijft wat hij voelt. Wat voelen de kinderen allemaal? Is het glad? Of misschien scherp? We benoemen de materialen en hoe het voelt. Daarna sorteren we de materialen die het zelfde voelen bij elkaar. Is het ook van het zelfde soort materiaal gemaakt? Bijvoorbeeld plastic of papier? We sorteren alles op het soort materiaal waar het van is gemaakt.


Knutselen – It’s show time – 2 tot 4 jaar

Doel: De kinderen gebruiken hun eigen fantasie om kleding te ontwerpen.
Zien de kinderen wat Puk aan heeft? Puk heeft van een vuilniszak een mooie jurk gemaakt. De kinderen mogen van een vuilniszak een jurk, shirt of jas maken. Samen knippen we de zak op maat. De kinderen versieren hun kledingstuk met allerlei verschillende stickers. Nadat de kinderen klaar zijn met het maken van hun kledingstuk kan het gedragen worden en lopen we een modeshow. Puk wil graag als eerste. Natuurlijk maak ik daar foto’s van en de kinderen krijgen een applausje. Het lopen op de catwalk doen we op het volgende versje:

Stapperdestap daar kom ik aan
Met mijn nieuwe kleding aan
Hoor je me lopen, hoor je me gaan
Stapperdestap daar kom ik aan
Stapperdestap daar kom ik aan
Met mijn nieuwe (jurk,broek,shirt) aan
Hoor je me lopen, hoor je me gaan
En ik mag weer zitten gaan


Hoeken – Spelen met vuilniswagen en containers – 0 tot 4 jaar

Doel 0 tot 2 jaar: De kinderen spelen met de materialen.
Doel 2 tot 4 jaar: De kinderen spelen met de materialen en sorteren het afval in de juiste bakken.
Het speelgoed van de thematafel is vrij beschikbaar voor de kinderen om mee te spelen. Ze kunnen hier hun eigen fantasie in kwijt. Ook zal ik wel begeleid spelen met de kinderen om het sorteerspel samen te doen. Puk wil graag weten in welke bak dat afval allemaal moet. Kunnen de kinderen aan Puk laten zien waar al dat afval gelaten moet worden? Hoort een krant bij het plastic, GFT, glas, papier of restafval? We bekijken de kaartjes samen en sorteren samen.


Ontdekken – bezoek aan afvalcontainers – 0 tot 4 jaar:

Doel 0 tot 2 jaar: De kinderen zien verschillende afvalcontainers.
Doel 2 tot 4 jaar: De kinderen zien verschillende afvalcontainers en gooien afval weg in de juiste container.
Puk heeft nog allerlei rommel liggen. Waar moet Puk de glazen potjes laten? En waar moet Puk zijn oude kleding laten? We gaan langs bij de afvalcontainers bij de Jumbo. Daar staan allerlei bakken. Wat moet waar allemaal in? We bekijken al die verschillende afvalbakken en gooien het afval van Puk in de juiste bak. Kunnen de kinderen Puk helpen?


Spel – Afvalspel – vanaf 3 jaar

Doel: De kinderen leren afval te sorteren in de juiste afvalbakken.

Puk speelt een spel over afval. Hij ziet allerlei verschillende spullen liggen en ze moeten in de juiste afvalbak terecht komen. Kunnen de kinderen Puk helpen? Het is een online afvalspel dat de kinderen onder begeleiding spelen. Wat voor afval zien we allemaal op de plaat? Kunnen de kinderen het benoemen en in de juiste bak gooien?


Voorlezen – 0 tot 4 jaar

We lezen samen boekjes die te maken hebben met het thema.


Afsluiting thema – opschoonactie – 0 tot 4 jaar

Doel 0 tot 2 jaar: De kinderen kijken hoe, wat en waar we afval opruimen.
Doel 2 tot 4 jaar: De kinderen ruimen het afval uit de wijk op zodat ze in een schone buurt kunnen buitenspelen.

Nu de kinderen alles weten over afval en afval scheiden gaan we de wijk in om eens flink op te ruimen. We nemen daarvoor vuilniszakken, handschoenen en afvalgrijpers mee. Wat vinden we zoal onderweg? Kunnen we alles dat we gevonden hebben scheiden voordat we het in de kliko doen?