Tijdens Pasen gaan veel mensen eieren verstoppen en zoeken. Puk heeft in het paasweekend ook eieren gezocht. En hij heeft hele speciale eieren gevonden! De eieren komen van een kip en Puk wil graag zien of er misschien kuikens uit gaan komen. Dus hebben we de eieren in een broedmachine gedaan. Dagelijks volgen we samen hoe het met de eieren gaat. Met de schouwlamp kunnen we in de eieren kijken om te zien of er een kuiken groeit.

Introductie van het thema – 0 t/m 4 jaar

Doel: De kinderen maken kennis met het thema.
Puk vraag aan de kinderen wat ze in het weekend hebben gedaan. Hebben de kinderen eieren gezocht? Puk wel en hij heeft hele bijzondere eieren gevonden. Hij laat de eieren in de broedmachine zien. De kinderen mogen er naar kijken, niet aankomen. lees meer


Aftelkalender

Doel: Door samen met de kinderen iedere dag een sticker te plakken is het inzichtelijk wanneer de eieren uitkomen.
Iedere dag als alle kinderen er zijn plakken we een sticker op de aftelkalender. Dan kunnen we precies tellen hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat de kuikens uitkomen. Ook zien we op de aftelkalender op welke dagen we de eieren gaan schouwen met de zaklamp.


Knutselen – Kuiken in ei – 2 tot 4 jaar

Doel: De kinderen maken een kuiken in een ei met papier, verf en eierschalen.
Puk is benieuwd naar de kuikens die hopelijk uit de eieren gaan komen. We maken een knutselwerkje waarbij een kuiken uit het ei komt. lees meer


Ontdekken – Schouwen – 1,5 t/m 4 jaar

Doel 1,5-2,5 jaar: De kinderen kijken met behulp van een schouwlamp of er een kuiken in het ei groeit.
Doel 2,5-4 jaar: De kinderen kijken met behulp van een schouwlamp in het ei en vertellen wat ze zien.
We zetten een ei op de schouwlamp en daardoor kunnen we de binnenkant van het ei bekijken. Op dag 5en dag 8 bepalen we of het ei daadwerkelijk bevrucht is. De niet bevruchte eieren halen we uit de broedmachine.


Kring – Wie zit er in het ei? – 2,5 t/m 4 jaar

Doel: De kinderen geven aan welke dieren uit een ei komen.
We lezen het boekje “Wie zit er in het ei?” We praten samen over welke dieren allemaal uit een ei komen. Daarna kleuren we het werkblad in en trekken we lijnen van de juiste dieren naar het ei.

lees meer


Spel – Cyclus van de kip – vanaf 2 jaar

Doel: De kinderen plaatsen de plaatjes in de juiste volgorde van ei tot kip.
De kinderen bekijken het plaatje met de cyclus van de kip en proberen dit na te leggen. We praten over wat we op de plaatjes zien. Wat gebeurd er? En wat gebeurd er daarna? We komen tot de conclusie dat het cirkeltje steeds door kan blijven gaan.Verzorging – Kuikenhok gereed maken – 2 t/m 4 jaar

Doel: De kinderen maken samen met mij het hok voor de kuikens gereed.
Wanneer de eieren bijna uit gaan komen maken we het kuikenhok in orde. De kinderen mogen het zaagsel in het hok strooien. Ook doen we alvast voer in het bakje. De warmteplaat mag in het hok en in het stopcontact. lees meer


Zingen – Kip en ei – 0-4 jaar

Doel 0-2,5 jaar: De kinderen luisteren naar het lied en kijken naar de kip.
Doel 2,5-4 jaar: De kinderen leren een lied over de kip en het ei.
We zingen het onderstaande lied:

“De kip was zo blij,
ze legde toen een ei.
Het ei brak open,
wat kwam daaruit gekropen?
En weet je wat het kuiken riep?
Piep piep piep piep! “

Tijdens het zingen schud ik met de kip en komt er een ei uitgevallen. In het ei zit een kuikentje. lees meer


Puzzel

Houten puzzel om de kip te leren kennen, de puzzel heeft 4 puzzellagen en 44 puzzelstukjes. Op iedere puzzellaag staat een andere afbeelding van de kip in een ander stadium van zijn leven: Van ei tot volwassen kip.


Voorlezen – 0-4 jaar

Doel: De kinderen luisteren en kijken naar het verhaal.
Ook bij dit thema hebben we weer allerlei verschillende boeken. We lezen regelmatig in deze boeken. De kinderen mogen ook zelf in de boeken bladeren.